Ползи от рибено масло

 Какви са здравословните Ползи от рибено масло

Какво е Рибено масло омега 3

Както споменахме в предишния блог пост, 
хранителни добавки с Рибено масло съдържа необходимите витамини за тялото на човек  А и D и омега-3. Нашето тяло не е в състояние да ги произвежда, затова трябва да се приема храна богата на тези мастни киселини, особено риба, която има повече мазнини. Това обаче не е достатъчно практично и здравословно, затова най-лесният и удобен начин за допълване на липсата на омега-3, е редовен прием на хранителни добавки течно, на капсули и дражета рибено масло.

Сърдечно-съдоват система

Поддържане на нормални нива на холестерол

Приемът на рибено масло помага да се поддържа нивото на холестерола в правилните граници. Приемайки 3 до 6 грама рибено масло на ден, вие гарантирате правилното съотношение на HDL към LDL холестерол. Благодарение на това можете също да намалите количеството на триглицеридите в кръвта. Последните проучвания показват, че триглицеридите имат по-голямо влияние върху риска от инфаркт, отколкото холестерола.

Увеличавайки количеството рибено масло във вашата диета, както и увеличавайки количеството пресни зеленчуци и плодове във вашата диета, вие поддържате цялостното здраве на тялото и намалявате риска от заболявания в начина на живот.

Въздействие върху сърдечно-съдови заболявания: Според две първични и вторични проучвания за превенция, чрез консумация на хранителни добавки с омега-3 мастни киселини, риба и рибено масло намалява общата смъртност, внезапна смърт, сърдечна смърт и миокарден инфаркт. Доказателството се отнася най-вече за риба и хранителни добавки с рибено масло-3 omega.

Представете си, че едно малко драже, може да защити сърцето Ви, и да повиши настроението. 

Подобряване на настроението ви

Друга полза от приема на омега-3 мастни киселини е, че те имат положителен ефект върху Вашето настроение. Диетите на повечето хора имат недостиг на омега-3, защото защото се хранят твърде много нискокачествени преработени храни. Това също се превръща в усещане за неразположение. Недостигът на омега-3 може да причини проблеми като депресия и униние. Рибеното масло повишава нивата на серотонин в организма. Този хормон е отговорен за чувството за щастие и благополучие.

Интересното е, че се освобождава и след ядене на нещо сладко или сложни въглехидрати - които са вредни за вашето здраве. Ако често изпитвате желание да ядете нещо сладко, това може да е знак, че сте стресирани и трябва да попълните дефицита на серотонин по по-здравословен начин. Това може да бъде например прием на рибено масло. Благодарение на него е по-лесно да се справите със стреса.

Бременните жени, приемащи хранителни добавки fish oil, имат намален риск от депресия след раждането. 


Укрепва имунната система

Рибеното масло под формата на хранителна добавка, укрепва имунната система, и ще облекчи множество симптоми при хронични заболявания. Това е магията на „Омега-3 мастни киселини Рибено масло”. 

Изследванията непрекъснато потвърждават изумителни резултати, постигнати чрез допълването на диетата с хранителни добавки Omega 3 мастни киселини. Fish oil може да помогне на децата  в борбата срещу ADD, хиперактивност, аутизъм и други поведенчески проблеми, както и стрес и дислексия. 

Рибено масло може да помогне на децата да подобрят своите умения, развива и намалява риска от увреждане на словесните, социалните и моторните умения.


При диети за отслабване

Многобройни научни изследвания са показали, че хранителните добавки с рибеното масло имат не само добра превантивна мярка за болест на сърцето и кръвоносните съдове, но и ефективно лекарство за намаляване на риска от заболявания, свързани с наднорменото тегло. 

Рибено масло повишава производството на серотонин - този хормон е от основно значение при диети за отслабване, защото повишава настроението и намалява чувството на глад. Ето още една причина, която може да добавим към огромния брой на полезните свойства на хранителни добавки с рибено масло. Можете да комбинирате рибено масло с добавки за отслабване.


Подпомага здравето на костите

Костите стават все по-слаби с възрастта. Това важи особено за жените в перименопауза, чиито нива на естроген и прогестерон намаляват. Тези хормони са отговорни за здравето на костите и когато липсват, костите стават все по-тънки и по-тънки. Полиненаситените мастни киселини увеличават костната плътност и подобряват метаболизма на калция. Това действие се препоръчва и за хора, които тренират, които искат да намалят риска от Травми и за хора след операции.

Индикациите са, че яденето на повече риба или приемането на добавки с рибено масло е много добър вариант за здравето на костите. Освен това си струва да приемате точното количество калций за укрепване на костите.

Не забравяйте, че за препарати, съдържащи ЕМА (незаменими, ненаситени мастни киселини), те трябва да съдържат правилното съотношение на омега-3 към омега-6. Приемането на твърде много омега-6 и твърде малко омега-3 ще повлияе неблагоприятно на вашите кости.

Подобрява възстановяването и резултатите на спотистите


Нараства интересът към приема на хранителни вещества и добавки, които могат да подобрят спортните постижения и възстановяване. Спортистите често използват хранителни добавки, за да увеличат метаболитния капацитет, да забавят появата на умора, да подобрят мускулната хипертрофия и да съкратят периодите на възстановяване. В допълнение, спортистите често могат да се сблъскат с намаляване на имунната функция, поради интензивни тренировки, тялото става по-податливо на инфекции на горните дихателни пътища. Ето защо хранителни добавки с Омега 3 са препоръчителни и полезни за спортистите. 


Хранителни добавки с Рибено масло се препоръчват при следните заболявания


  • при депресия и депресивни състояния;
  • при псориазис;
  • при артрит;
  • при рак на гърдата и други органи;
  • при нарушения на паметта и концентрацията;
  • при недостиг от витамини (липса на витамини А и D);
  • при рани и изгаряния
  • при тромбоза и атеросклероза
  • при Нарушения в развитието на скелетната система (превенция);
  • намаление на зрението.

Използвани източници:

[1] Как да поддържаме нивата на Холестерол в норма https://fitnessdobavki.bg/холестерол
[2] Как можете да стимулирате серотонина - хормона на щастието https://fitnessdobavki.bg/5-htp-хидрокситриптофан-серотонин
[3] Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Benefits and Endpoints in Sport [PMCID: PMC6357022]
[4] Fish oil supplements, longevity and aging [PMCID: PMC5032683]
[5] How does high DHA fish oil affect health? A systematic review of evidence [PMID: 29494205]
[6] Bone Benefits of Fish Oil Supplementation Depend on its EPA and DHA Content [PMCID: PMC6893665]

Коментари