Какво съдържа рибеното масло

Рибеното масло съдържание


Полиненаситени мастни киселини (ПНМК)

Има две основни категории на полиненаситени мастни киселини (ПНМК) - омега-3 и омега-6 мастни киселини, които се отличават с тяхната химична структура. Само мастни киселини алфа-линоленова киселина (ALA) и линолова киселина (LA) трябва да идват от храната, тъй като те не могат да бъдат синтезирани от организма. ALA, омега-3 мастна киселина, се превръща в тялото на ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). EPA и DHA се срещат и естествено в някои храни. LA, омега-6 мастна киселина, се превръща в тялото на арахидонова киселина (АА). Както ЕРА и DHA се метаболизират чрез същите биохимични пътища като АА.

Проучванията показват, че общо намаляване на омега-3 мастни киселини [1] на триглицеридите и много ниска плътност липопротеин кръвни нива в хиперлипидни лица, но могат да се увеличат или нямат ефект върху липопротеини (LDL) с ниски нива на плътност.
  
Сега има общо научно съгласие, че хората трябва да консумират повече омега-3 и по-малко омега-6 мастни киселини за добро здраве.


Съдържание - какво съдържа

Рибено масло - съдържа Омега 3 ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), които са от основно значение за сърдечно съдовата система.


Какво е Ейкозаноиди


И двете AA-арахидонова киселина и ейкозапентаенова киселина (EPA) се метаболизират допълнително, за да произвеждат хормоноподобни вещества, наречени ейкозаноиди, които включват простагландини, тромбоксани и левкотриени.  


Ейкозаноидите регулират основните физиологични процеси като клетъчното деление и растеж, кръвосъсирването, мускулната активност, секрецията на храносмилателни сокове и хормони, и движение на вещества като калций и от клетки. Въпреки това, AA и EPA действат за производството на различни подгрупи на ейкозаноиди с понякога противоположни ефекти. Ейкозаноидите образувани от AA (особено серийно 2 простагландини и левкотриени серия-4) се отделят в организма в отговор на травма, инфекция, стрес, или определени заболявания. Те повишават тромбоцитната агрегация и подобряване на вазоконстрикция и синтеза на съответните вещества с възпалителния процес. Ейкозаноидите получени от EPA (особено серийно 3 простагландини), за разлика, намаляват прекомерната серия-2 производството на простагландин. В резултат на това, адекватно производство на EPA-получени серия-3 простагландини може да помогне за защита на лицата срещу инфаркти и инсулти, както и някои възпалителни заболявания като артрит, системен лупус еритематозус, и астма.

Омега-3 мастна киселина DHA , не участва в образуването на ейкозаноид. Но тя е основната намерени в мозъка полиненаситена мастна киселина и е важна за развитието на мозъка и неговите функции. Синапсите са богати на DHA, което предполага, че 3 omega мастна киселина участва в предаване на сигнала по неврони. DHA е необходима също и за производството на един член от семейството на съединения, наречени resolvins, които участват в отговор на организма към възпаление на мозъка. DHA извлечени resolvin в частност помага за намаляване на възпалението, предизвикано от исхемични инсулти (Намаляването на притока на кръв). (EPA също помага да се смекчи възпалителни реакции, като намалява производството на проинфламаторни съединения като цитокини.)


Мастноразтворими Витамини


Витамин А , съдържащ се в 3 omega рибено масло, помага на нашето тяло  да поддържа добра визия,здрава коса, кожа, лигавици, гърло, нос, храносмилателна и дихателна системи. Витамин А има и още един положителен ефект, за растежа на костите и зъбния емайл.Има антиоксидантни свойства.

Витамин D подпомага проникването на калций и фосфор в клетките на организма, помага да се поддържат здрави зъбите и костите, предотвратява раздразнителността и  схващанията в крайниците.


Използвани източници:

[1] Fhl.bg
[2]Рибено масло омега 3 мастни киселини като хранителни добавки https://fitnessdobavki.bg/ribeno-maslo-omega-3

Коментари